Kabel splitter

Een kabel splitter is een hulpstuk om een bestaande kabel op te splitsen in twee aparte kabels. Er bestaan verschillende soorten kabel splitters. Voor zijn voor diverse soorten data Zo zijn is er een kabel splitter voor alle soorten data zoals televisie, internet, fax en telefoon. Een kabel splitter is een apparaatje dat bijvoorbeeld een telefoonsignaal opsplitst in twee of meerdere signalen die elk een gegeven frequentiebereik bestrijken. Andersom dient een kabel splitter om twee of meerdere signalen tot één signaal samen te bundelen.
 
Wanneer u een kabel splitter, ook wel tweeverdeler genoemd, aanschaft is het belangrijk dat u oplet wat voor soort kabel splitter u koopt. Er zijn namelijk speciale kabel splitters met een mannetje- en een vrouwtjesuitgang maar ook kabel splitters om het bestaande signaal te verdelen voor een tweede of zelfs derde signaal.
 

Een kabel splitter voor internet

 
Een kabel splitter zorgt er onder meer voor dat het DSL signaal bij de modem terechtkomt en niet bij uw telefoontoestel. Indien een lijn alleen gebruikt wordt voor ADSL maar niet voor telefonie is het toevoegen van een kabel splitter niet nodig. De kabel splitter splitst het signaal in frequenties voor spraaktelefonie (op lage frequenties) en een gedeelte voor het uitwisselen van data (hoge frequenties). De kabel splitter is dus een analoog doorlaatfilter en wordt dus gebruikt om de verschillende datasignalen te scheiden van het standaardsignaal(POTS). Zonder kabel splitter zou een telefoonsignaal het DSL-signaal kunnen storen.


Een kabel splitter voor fax en telefonie

 
Ook wanneer u een fax in combinatie met bestaande telefoonlijnen combineert, kan een kabel splitter ingezet worden om problemen te voorkomen. Hierbij worden de data van uw fax en telefoon beide via kabel splitter naar de bestaande aansluiting gestuurd. Uw data wordt door de kabel splitter gesplitst in twee verschillende frequenties omdat een faxbericht een andere frequentie bezit dan een telefoongesprek. Als geen kabel splitter plaatst, kan dit grote storingen opleveren.
De kabel van de kabel splitter naar de oorspronkelijke kabel mag maximaal 20 meter lang zijn als de kabel bestaat uit een twisted pair. Gebruik van een ander type kabel kan de snelheid van ADSL negatief beïnvloeden. Het is dus van belang dat de juiste kabel gebruikt wordt. Heeft u vragen over het gebruik van een splitter in uw bedrijfs- of thuisnetwerk? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of neem een kijkje in onze online shop voor een geschikte kabel splitter.
 

 

Klik hier voor alle diensten van Infratel: